"LAKSA SARAWAK"
RESIPI :
Pes Laksa
Sarawak
Bahan-bahan
: anggaran 200 gm
- 8 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10-12 tangkai cili kering*
- 1 inci lengkuas*
- 1 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 3 biji buah keras*
- 2-3 batang serai*
- 1 inci belacan bakar*
- 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
- 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa
minyak)
- sedikit garam
- sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
:
1.
Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
2.
Bahan-bahan seperti jintan manis/putih,
ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum
disatukan dengan bahan-bahan bertanda *.
3.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga
keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
4.
Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan
ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.
Laksa
Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan
: anggaran 6 orang makan
- 200 g pes atau perencah laksa (DJ
guna pes laksa HJ Manan)
- isi ayam secukupnya (direbus dan
dicarik halus)
- 1/2 kilo udang basah
- 1 bungkus mihun (direndam dan
dicelur)
- 4 biji telur (didadarkan dan
dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 200-250 ml santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- taugeh (dicelur)
- sedikit daun ketumbar (diracik)
- limau kasturi secukupnya (dibelah
dua)
Cara-cara
:
1.
Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan.
Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga
udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya
masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. (Boleh tambah air jika
perlu).
2.
Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan
sedikit gula.
3.
Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan
bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan
kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk
menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
Resepi
Sambal Udang Kering
bahan-bahan
:
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- sedikit belacan bakar (dikisar)
- segenggam udang kering
(dikisar/ditumbuk halus)
- 4-5 sudu makan cili kisar/cili
giling secukupnya
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula
Car-cara
:
Tumiskan
bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan
garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
No comments:
Post a Comment